27 Ocak 2012 Cuma

Web Sayfası Nedir?Web Sayfa Yapısı

    Web sayfası internette gördüğümüz her şeyin bulunduğu sayfalardır.Web sayfaları bizim gördüğümüz biçimin dışında çok farklıdırlar. Bir web sayfası server adı verilen güçlü bilgisayarlar üzeirnden internette yayınlanırlar. Ve her web sayfası bir kodlar bütünüdür bu kodlar gerek server'a komutlar verir-ki bu kodlarla yapılan web programlamaya server-side programming diyoruz- bazıları tarayıcıya,istemciye -ki buna da client-side programming diyoruz- ama her sayfanın vazgeçilmez bir dili vardır.


    Bu HTML'dir.HTML(Hyper Text Markup Language [Hipermetin İşaretleme Dili]) olmazsa bir web sayfası olmaz.HTML'de komutlar taglar arasında olur. Taglar "<..>" ile başlar "<../>" ile biter.Bir HTML web sayfası <html> ve </html> tagları ile başlar ve biter.HTML ile statik sayfalar yapılır kullanıcıyla etkileşim yoktur.Eğer HTML öğrenmek isterseniz HTML diye bir arama motorund aratın binlerce site çıkacaktır ayrıca öğrenmesi oldukça kolaydır.

   Diğer bir web tasarım dili ise CSS(Cascading Style Sheet)'dir. CSS ile web sayfamıza canllık katarız HTML yapamadığımız görsle şöleni CSS ile yapabiliriz.CSS olmazsa olmazıdır bir web sayfasının.CSS de öğrenmesi kolay bir dildir.Kaynak olarak Fatih Hayrioğlu'nun Not Defteri adlı siteyi öneriyorum...


   Peki sitenin yöneticlerine gönderdiğimiz bilgiler ve site ile kullanıcı arasındaki etkileşimi hangi diller sağlıyor? PHP, Perl, ASP, ASP.NET, Python, Ruby on Rails vb. gerçek öğrenmesi emek isteyen web programlama dilleri ile. Bu dillerden bazıları hakkındaki bilgileri ilerleyen zamanlarda bulabilirsiniz.Şimdilik bu kadar umarım bir web sayfasının yapısı ile ilgili aklınızda bir fikir oluşturabilmişimdir...


Kaynak: http://www.w3.org/ (Web programlama dilleri için en iyi yabancı kaynaktır denilebilir.Standartları belirleyen kurumun sitesidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder