30 Ocak 2012 Pazartesi

Nasıl Yazılımcı Olunur?



   Yazılımcı nasıl olunur? Yazılımcı; bilgisayar ya da web uygulamaları geliştiren kişidir. Yazılımcı olmanın iki yolu vardır; Ya alaycı yazılımcılardan olursunuz ya da işin okulunu okursunuz. Biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
   İşin okulunu okumaktan kastım bilgisayar mühendisliği okumanız. İş görüşmelerinde 1-0 önde başlarsınız ancak ölü dilleri öğrenerek zaman kaybetme ihtimaliniz de var.Gelelim alaylı yazılımcılığa..
   Alaylı yazılımcılık işin okulunu okumadan internetteki kaynaklardan, forumlardan ya da sertifika programlarıyla geliştiren yazılımcılardır. Bunu küçümsemeyin çünkü önemli olan işi nasıl öğrendiğinizden çok destek verdiğiniz ve katıldığınız projeler ve bilgi düzeyinizdir.
   Diyelim ki yazılımcı olmaya karar verdiniz. Burada çok önemli bir nokta vardır ki o da kendinizi geliştirmek isteğiniz alanı seçmektir. Ya web platformu ya da masaüstü programlama. İkisinde de kendinizi geliştirebilirsiniz ama her şey adım adımdır. Bana kalırsa gelişen teknoloji de web programlama daha iyidir. Nedeni şudur; masaüstü programlama da en başlardayken keyif alamayabilirsiniz. Çünkü çok geniş bir alan olduğu için çok basit şeylerden başlarsınız, beklentileriniz karşılamayabilir.Ancak web uygulamalarında masaüstü programlamaya oranla kendinizi daha hızlı geliştirebilirsiniz.
  Seçiminizi yaptınız. Peki hangi dili öğreneceksiniz.Eğer masaüstü programlamayı seçtiyseniz öğrenebileceğiniz popüler diller:
  • C# (Microsoft'un gözdesi)
  • Java (Yılların eskitemediği dil)
  • Python (Geleceğin dillerinden biri)
Eğer web uygulamlarını seçtiyseniz:
  • ASP.NET
  • C#.NET
  • Python
  • Ruby
  • Java
Ayrıca mobil iletişimin giderek geliştiği bu dönemde mobil geliştiriciler mumla aranıyor. Telefonların işletim sistemi olan Symbian ve Android Java üzerine kurulu olduğu için Java öğrenmek şart.
   Eğer alaylı yazılımcı olmak istiyorsanız bazı kaynaklar:

http://www.acikakademi.com/ (Microsoft'un ücretsiz eğitim programı)
http://www.csharpnedir.com/ (C# eğitiminin yer aldığı bir site)
http://www.webmastersitesi.com/ (Web geliştiriceleri için güzel bir site)
http://www.r10.net/  (Web geliştiriceleri için güzel bir site)
http://www.ceviz.net/ (Faydalı bir site)
http://www.aspogren.net/ (ASP eğitimlerinin yer aldığı faydalı bir site)

1 yorum:

  1. C#, Java, Python dillerinin üçü de makine koduna derleme yapmıyor. Derlediğiniz programlar byte code'a çevrildiği için bazı programlarla yazdığınız kaynak kodu başkalarının ele geçirmesi mümkün olabilir. C/C++ öğrenin veya o zor geliyorsa BCX ile falan program yazın. Web uygulamaları için PHP veya Python + JavaScript (JAVA değil) öğrenebilirsiniz. JAVA uygulamaları yerine flash uygulamaları da kullanılabilir. Benim bilgisayarımda JAVA VM bile yüklü değil ama format atsam yaptığım ilk şeylerden birisi flash yüklemek oluyor.

    YanıtlaSil