27 Ocak 2012 Cuma

Programlama Dili nedir?

   Hiç düşündünüz mü "Bu bilgisayara her istediğimi nasıl yaptırabiliyorum?" diye? Programlar sayesinde. Programlar bilgisayara hükmeden uygulamalardır.Peki nasıl çalışır bu programlar?
    Bir bilgisayar devrelerden oluşur eğer devrenin bir kısmından 5V'luk akım geçiyorsa bu veri 1'dir, geçmiyorsa 0'dır. Evet bir bilgisayarın dili 1 ve 0 rakamlarından oluşur. Bir yazılımcı(yani programı yazan kişi) programı bilgisayara hükmetmesi için "1010110101..." şeklinde yazmaz. Çeşitli programlama dilleri vardır.
   Bu diller 4'e ayrılır. Düşük seviyeliler, orta seviyeliler, yüksek ve  çok yüksek seviyeliler. Seviye yüksledikçe yazılımcının program yazma kolaylığı artar ama donanım üzerindeki hakimiyeti azalır.
  Çok yüksek seviyeli diller:VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro  vb.
  Yüksek seviyeli diller:Pascal ,Basic ,Fortran vb.
  Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA vb.
  Düşük seviyeli dillere Assembly'i örnek gösterebiliriz.
   Yazılımcı algoritma adı verilen bir yöntemler yazılımın tüm her şeyini aşamalara böler, amntığını oturtur sonra kodları yazar, kodlar derlenri ve ".exe" uzantısı alırlar.Derleme işlemi kodları "100110101..." lara dönüştürür. Sonra yazılım test edilir ve sunulur. İlerleyen yazılarda algoritmanın yapısı ve bazı programlama dilleri ile ilgli bilgiler bulabileceksiniz...

1 yorum:

  1. Emeğinize sağlık, güzel bir yazı yazmışsınız. Benimde bu konuyla ilgili Karel blogda bir yazım var. Programlama dillerinin geçmişi ve özellikleri ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil